Idag har Claes, Malin och jag varit iväg på studiebesök i butikerna iNet, Elgiganten samt Mediamarkt. Syftet var att få lite inspiration till vår egna butik, men vi konstaterade snabbt att det ända av intresse kom från iNet där man hade skrivit ut (3DMark) poäng på sina modeller plus att vi kanske kunde utvidga med någon extra modell i gamingsegmentet. Elgigantens, och kanske framförallt, Mediamarkts personal och butik var under all kritik. På Mediamarkt hade man minst fem säljare varav fyra av dem stod i grupp och pratade med varandra, inte en tanke på att ens heja på oss. Sen hade de massvis med kartonger som stod i butiken och skräpade som ingen verkade göra något åt, så här fanns noll inspiration att hämta, riktigt dåligt! Men de puckona hade sina Windows-licenser synliga på maskinerna, så jag passade på att notera 2 av dom för eget bruk 😛
På Elgiganten var Claes & jag tvungen att göra mig lite lustig dock, en av deras bärbara datorer stod i läget att installera Windows och då får man upp språk (nordiska + engelska). Vi valde finska och gjorde sen i princip klart installationen (lite hjälp på traven så där 😉
Sen hade en av deras egna maskiner som de använder för försäljning åstadkommit en blådump (systemkrasch), påpassligt nog så låg en skylt med deras logotyp samt texten ”Elgiganten Rekommenderar – Bra val”: Det var det mest givande under de studiebesöket 😛

På själva mässan som anordnades av Actebis bjöds vi först på kaffe å kaka, avstod duktigt kakan som var en hallongrotta. Sedan lite ”mingel” bland tillverkarna och deras bås, inte mycket intressant egentligen, men fick tag i en människa där som kan vara bra att använda sig av för att bolla frågor, så man slipper ha koll på allt själv. Efter det var det två föreläsningar från HP och en från Canon. Första HP var okej, andra var skräp och Canons föreläsning likaså. Sen mingel igen med fruktshot och nötter, tranbär och gojibär för den som ville, men även kaffe och bulle/kaka igen. Avstod både kaffet och bullen den här gången. Ytterligare lite tråkig mingel där tillverkarna inte hade någon inlevelse för hur de skulle ställa ut för att locka till intresse.
Därefter ytterligare föreläsningar, den här gången var det om Windows 8 och säkerhet på internet/i mobilen. Windows 8-föreläsningen var jag väldigt intresserad av på förhand, men den föll pladask, det som sades var mycket gammalt men det hade byggts upp ett ”hush-hush” om det för det var så tidigt i utvecklingsfasen, och det märktes på innehållet… F-Secures föreläsning om säkerhet var rätt så intressant, man kunde se hur virus hade ökat sen de första viruset för datorer kom 1986 fram till 2010. Lite vinklar på hur man kan undvika virus och hur lätt det är för någon att ta installera spionprogram på din telefon om man bara har fysisk access. Symbian OS samt Android var de system på mobilen som var mest angripna. iPhone som inte var jailbreakad var i princip virusfri, men även jailbreakad var den väldigt skonad från virus.
Sen var det dags för vinster att dras från tävlingen som hölls, totalt 5 priser fanns att vinna, jag fick 5:e plats vinsten, en liten påse med småsaker från Symantec, bl.a. Norton 360, antivirus för mobilen och en bok om svenska hackare. Notera gärna världens fulaste mus från Canon som har en inbyggd miniräknare. Claes tog 2:a platsen och vann bl.a. en blurayspelare till datorn och en etikettskrivare. Malin vann en Officelicens och en pulsklocka. 3 av 5 vinster är inte illa pinkat ändå 😉 Sen var det ultrasnabb förtäringen av en wrap och ett glas vin innan vi skulle åka hemåt för parkeringen gick ut kort därefter. Trots inte hellyckad utställning var det ändå en rolig och omväxlande dag!