Då var man hemma efter en underbar vecka i USA/New York/Manhattan! Ska dra liten sammanfattning av varje dag, samt lägga upp kort allt eftersom jag får tid, idag känns det lite brådis med tiden dock, men kort kommer!

Dag I: Åkte från Vbg till flygplatsen, mellanlandade hemma i Hajom för pappa kom på att det kanske var bra å ha med sig en ljudbok på resan, så snabbt in å föra över en ljudbok till hans mp3-spelare, sedan vidare mot Landvetter flygplats. Allt gick bra på lilla flygplatsen i Göteborg, vi tog oss en öl å baguette innan vi boardade planet som skulle ta oss till Paris å Charles de Gaulle (stavning på det?), på CDG hade vi gott om tid så vi gick runt och strosade lite innan det var dags för boardning till planet mot JFK Airport i New York, pga askan från Islands vulkan fick vi ta en omväg via Spanien och Portugal, vilket gjorde att vi blev typ 2½h försenade och platserna på flyget var små och obekväma så klart. Väl framme fick vi vänta i en lång kö, för alla amerikaner är hypernojiga och tror att alla är potentiella terrorister. Vi fick fylla i en grön liten lapp där vi lovade på heder och samvete att vi inte gjort något våldsdåd, tagit droger eller tänkte göra. Otroligt korkat, ingen jävel skriver väl på att dom skulle göra nåt sånt, även om dom hade för avsikt å göra det? Detta tog väl säkert en timme för alla å gå igenom, plus att man skulle lämna finger och tumavtryck, samt bli fotograferad å skriva var man tänkte bo. Tog en taxi ut till hotellet, för jag orkade inte krångla med bussar eller tåg, tog ungefär en timma, nu var klockan runt 0300 svensk tid å vi hade inte ätit på ett tag, så vi checkade in på hotellet, lämnade väskorna och gick ner på gatorna å letade efter nåt enklare ställe att köpa lite mat på. När vi kom tillbaka till hotellet, så var klockan runt 0430 svensk tid, så man var rätt mör.

Dag II: Vaknade illa tidigt, runt 0600 lokal tid (1200 svensk tid), gick ner och åt en frukost på hotellet, bestående av sötsliskiga Cheerios, rostat bröd, juice och en donut (bra å nyttig frukost ;P), sen bar det av ut på stan, ingen aning om var vi skulle ta vägen, så halvt i tomme gick vi mot Central Park som låg två kvarter bort från vårat hotell, men väl inne i Central Park, så tänkte vi att vi borde börja med och se själva stan först istället, gick förbi hästdroskor som guidade igenom Central Park, men det var ju inte så intressant, istället frågade en liknande bouncer, om vi ville åka på en sightseeing tour med buss genom staden, och detta var något vi hade blivit rekommenderade å göra (tack Ninnie!), sagt och gjort, vi satte oss på en buss, en indiska med vråltaskig engelska var ”värd”, 4 hållplatser senare stannade bussen och vi kände oss lite smålurade, ingen hade sagt att slutstationen var så nära när vi hoppade på. Men vi bytte till en buss som gick downtown istället, det regnade på förmiddagen, så vi fick ponchos för att slippa bli dränkta som små katter. Man fick se otroligt mkt å värden denna gången var afro-amerikan och kunde engelska :p Han var duktig å berättade om sevärdheter och intressant kuriosa medan vi åkte genom ett 50-tal kvarter ner till platsen där World Trade Center en gång hade stått. Här hoppade vi av och tänkte se Statue of Liberty, men vi tog en öl istället i solen som hade tittat fram. Senare fick vi reda på att den färjan vi hade tänkt åka över med, hade kört in i hamnpiren, så vi var rätt nöjda med att förse oss själva med en öl i solen. Vi gick mot Ground Zero istället och råkade komma in i en guidad tur där en överlevare berättade på ett mkt gripande sätt om hur han hade upplevt terrorattacken den 11:e september 2001. Efter detta traskade vi vidare på New Yorks (Manhattans) gator, efter att ha gått någon mil gav vi dock upp, köpte lite rom å andra viktiga saker innan vi tog en taxi till hotellet för att vila upp våra stackars fötter. Senare på kvällen gick vi till en restaurang i Time Warner-byggnaden som heter Porter House, ett väldigt fint ställe märkte vi när vi kom dit (hade blivit tipsad i en NY-guide), beställde t-benstek som smakade mycket utsökt tillsammans med en flaska franskt vin som jag inte minns namnet på, snordyrt men gott var det.

Dag III: Idag var det dags att besöka Uptown och Harlem. Inte för att vara sån, men där fanns verkligen inget intressant att se, en sunkigare del av Manhattan utan skyskrapor och flashiga affärer/matställen. Får en och tänka på nån bakgata till en större stad, och det känns som att det var det också. Även om det var en guidad busstur, så var det ändå inte mycket att se, men kan vara jag som inte attraheras av gamla kåkar och dyl.
När vi kom till Midtown igen, så var det dags å testa Central Park efter lite avkoppling på hotellrummet. CP är väldigt härligt, förstår att New York-borna vistas där, konstigt att det inte är fler dock med tanke på bra löpbanor, trevliga miljöer och variation från storstaden etc. Efter vi varit ute i Central Park, så var det dags för lite mat, Björn rekommenderade Subway hemma i Sverige, smakade MYCKET bättre i New York (i Göteborg använder dom ful-dressing i form av Euroshopper skräp), till detta dracks en väldigt god (speciellt för å vara amerikansk) öl av märket Yeungling.

Dag IV: Sista dan med möjlighet å åka med biljetten vi köpte för sightseeing-bussarna, så det bar av till Downtown igen, vi gick av efter Battery Park (som vi gick av vid på lördagen) och hamnade i South Port. Stort fartyg i hamnen, förmodligen bara turistattrakation dock. Gick i lite affärer, försökte få Game att sälja Red Dead Redemption till mig tidigare än utsatt datum, gick så där :p Köpte en amerikansk flagga att hänga på väggen, i övrigt var det tyst på köpfronten. Vi gick efter det upp till Brooklyn Bridge, å jag såg väl ut som en New York-bo, för nån frågade mej om vägen till nåt ställe, så här i efterhand skulle jag spelat med å lett han nån helt annan stans istället 😛 Orkade inte gå över hela bron och tillbaka dock, så vi vände efter ett litet tag å gick tillbaka igen, gick mot Chinatown för å se om man kunde köpa lite souvenirer, hittade en morsdagspresent och en NYPD-tröja till mig själv. Hade i lördags spanat in ett samurajsvärd (prydnad) som jag ville ha, tyvärr kunde jag inte köpa dom längre, för dom fick inte plats i resväskan, men blev ett mindre iaf efter att ha tittat i lite olika affärer. På vägen hem såg jag en klockren tröja ämnad Björn med texten ”Rock out, with your cock out” med en bild på en tupp i mitten. Hade dock inga pengar, så kunde inte köpa den, men tänkte på att det finns säkert på andra ställen, fick pappa å följa med i så gott som varje Gift-shop som jag såg efter det, utan resultat, fick bli en annan t-shirt istället :/. Efter att ha traskat igenom Chinatown kom vi till Little Italy där en skylt hängde å dinglade och hade gått av från sitt ena fäste å höll på att ramla ner. Lite senare gjorde den mycket riktigt detta och var bara några centimeter från att träffa en kille i huvudet, personerna på närliggande uteserveringen drog efter andan när den föll ned, lyckligtvis missade skylten killen dock.
Efter att ha gått ett par kvarter till, så funderade vi på om det inte var dags å testa tunnelbanan, innan vi kom fram till en, så såg vi en afro-amerikan som blev omhändertagen av två poliser, samt hans homies som följde efter poliserna och honom, vi la dock inte mer intresse i detta, utan gick ner för att köpa en biljett hemåt. Efter lite funderingar på vilket ”tåg” vi skulle åka hem med, kom vi på rätt håll iaf å det gick faktiskt väldigt smidigt, när man väl var på rätt håll vill säga :p
Irrade runt lite på några bakgator, tills det att vi kom så pass långt från fashion streets, att vi kände att en hotbild kunde uppstå med de gäng som stod ute på gatorna, då gick vi ner på gatan, över på parallellgatan och sedan tillbaka igen, såg säkert jättekomiskt ut 😛
På kvällen gick vi till en irländsk pub där vi drack lite inhemsk öl, inte så illa som man skulle kunna föreställa sig, ölen ”Yeunglig” är en klar amerikansk favorit. Först var de bara tänkt att vi skulle ta en öl å gå hemåt, men efter varsin öl tyckte vi det var passande med lite mat, så beställde in Chicken quaesidillas (stavning?) och en öl till. Det hann bli ytterligare en öl efter detta, men när jag tagit ett kort på farsan, så skulle jag stödja mig mot bordet, varpå det tippar, å farsans öl flyger i en båge å landar i soffan å sedan på hans fot, öl över hela bordet, halva soffan å delar av golvet. Lite pinsamt tyckte jag å hämtade våran servitris, men eftersom så gott som alla är så trevliga där, ursäktade hon sig så hemskt mycket å hämtade in en ny öl. Trevlig servitris, vi pratade lite med henne sen, Amanda hette hon visst, bodde i Harlem, vilket inte var något poppis ställe, hon ville hellre flytta till Queens. Hon hade inte ens vågat tala om för sin mamma att hon bodde i Harlem, tyckte jag var lite komiskt.

Dag V: Denna dagen blev en dag i museets tecken, vi gick på (och dit, cirka 20 kvarter) American Natural Museum eller vad de nu heter, som har allting mellan istidens människor, azteker, däggdjur till dinosaurier. Spenderade säkert 4-5h genom att bara traska omkring där, en del saker var verkligen maffiga, medan en del andra var mindre intressanta. Såg världens längsta kanot som mäter 19m och är utkarvad ur en lång stam. Gick tillbaka till hotellet sen. På kvällen bestämde vi oss för att se Empire State Building, så vi frågade receptionen på hotellet hur långt det var dit, å det skulle ta cirka 30-45 minuter (25 kvarter), å det tyckte vi ju att vi kunde göra. Vi gick å gick tyckte vi, utan att se något som liknade ESB, men efter det att vi gått en bit, så kom en afro-amerikan fram och undrade om vi var intresserade av att se Empire State Building, visst sa vi, men vi vet inte var det ligger, varpå han svarar att det är precis där å pekar mot byggnaden framför oss. Man blir väldigt blind med alla dessa skyskrapor ;p
Vi köpte biljetter för att gå upp, å det är verkligen en maffig utsikt när man kommer till 86:e våningen (den är högre, men vi tyckte de räckte), gick att se precis hur långt som helst kände det som! Efter att ha stått å trängts ute på utsiktsplatsen, så tyckte vi det var dags å gå tillbaka igen, å så slutade den dan. Väldigt mycket sett dock!

Dag VI: Vi var väldigt glada över att vi gick till Empire State Building gårdagen, för denna dag regnade det hela dagen i princip. Men detta skulle inte stoppa oss, trots att pappa börjat känna av lite ont i benet när han gått längre sträckor. Vi gick till hangarfartyget som ligger förankrat på Hudsonfloden, som varit med i WWII, men nu agerar museum, det var dock temporär övernattningsbas för FBI agenter efter 11:e september 2001. Här kunde man se en video över hur det var att vara besättningsmedlem då japsen gjorde kamikaze-räder mot fartyget, detta ackompanjerades med rökeffekter och surroundljud, så det var ganska effektfullt faktiskt. I övrigt kunde man se helikoptrar å flygplan som var uppställda på däck, samt att man fick gå upp i kommandobryggan. Efter vi varit där gick vi å åt på en restaurang i Hell’s Kitchen området, som hette 5 Napkin Burger. För första gången åt vi något som vi tyckte var riktigt amerikanskt, en steak och pommes frites å till detta bearnaisesås å någon enklare grönsak, väldigt gott var det. Jag beställde in vad jag trodde skulle vara en lager öl, men det var något mellanting mellan lager och ale, men den var okej ändå. Målet var att bara dricka inhemsk öl på resan, så öl numero två blev en amerikansk vete öl, ganska god faktiskt. Får tänka om gällande min fördom att amerikaner inte kan göra öl, det är bara det att deras ”populär” öl kunde dom gjort sig av med, och istället promote:a lite god öl istället, typ ”Yeungling”. Näst sista dagen idag, vilket kändes trist förstås, så vi tog en sista runda på kvällen på stan, å det är makalöst hur länge affärer har öppet där, kl 2000 hade de flesta affärerna öppet till, till å med på söndagar. Är rätt glad att man slipper jobba så här hemma.

Dag VII: Sista dagen i New York. Efter att ha ätit frukost åkte vi till FN-byggnaden, frågade en polis om han hade lust å pose:a tillsammans med dej, han var lite av en urtyp av en amerikansk polis, men han va ruskigt förnöjd och ”spelade” med. Sen gick vi in, mycket fokus på atombomben över Hiroshima, illustrerat med bilder för bästa effekt så klart. I övrigt inte så mycket intressant att se, guidad tur kändes inte aktuellt heller. Gick därifrån, började fundera på om vi skulle ta å äta nåt, men det blev en kaffe på Starbucks istället, otroligt gott kaffe måste jag säga! Vi traskade vidare, vi hade helt klart kommit in på en gata överöst med restauranger, detta till trots hittade vi ingen lämplig restaurang (flesta säljer bara sandwiches och dyl. dvs ingen ”riktig” mat), vilket ironiskt nog gjorde att vi fick ta en McDonald’s till slut 😛 MEN, McDonalds har bättre och godare utbud i USA än i Sverige visade sig (som puckot på McDonald’s Lassebacka borde lära sig), dom har nämligen Angus Deluxe, som var riktigt god, man kunde inte tro att man åt på McDonald’s när man åt den. Kan rekommenderas om man vill ha lite mer kvalitet än en vanlig tråkig burgare på donken. När vi kom tillbaka till hotellet så bokade vi bil till flygplatsen, gick ut å satte oss i det underbara å soliga 25-gradiga vädret i Central Park. Efter nån timme gick vi tillbaka till hotellet, väntade nån minut sen kom våran bil som skulle ta oss till flygplatsen. Obama skulle komma till New York denna dagen, så det var mer trafik än vanligt på motorvägen, vilket gjorde att en biltur som skulle tagit 45-60 minuter, tog 90 minuter istället. När vi kom till flygplatsen, så var det först kö för att få ut sitt boardingpass, sen var det en kö som tog över en timma för att lämna in bagaget; den dumme fan (fransos så klart) som tog emot våra bagage, hade mage å säga att vi var sena, jo tacka fan för det när man kommer två timmar före utsatt tid, men det tar en timme bara att komma å fixa bagaget. En smäll skulle han haft. Sen var det security check, dessa uuuuunderbara kontroller, i USA är dom mer paranoida än nånstans som nämnts tidigare, men nu var man även tvungen att ta av sig skorna…. Efter att ha stått i kö för att få in bagaget, var det så dags att stå i kö igen för att visa boardingpass:et i säkert en halvtimme/trekvart. En ännu dummare fransos än den tidigare kommer fram å säger att vi som står sist i kön, måste ställa oss i två leder, till saken hör att de 30-40st som stod framför oss stod som en skock med packade får på för lite utrymme och utrymmet för att ställa sig i något led var obefintligt där vi stod, å hon hade inte en tanke på att hon var tvungen å fixa det från starten för att köerna skulle bli korrekta hela vägen. Idiot tänkte jag å farsan högt, sedan när vi väl fått visa vårat boardingpass å gå vidare, så var det så klart ytterligare kö för att komma på planet i den där lilla ”tuben” som ansluts till planet så man kommer på, här stod vi säkert 10-15 minuter innan vi fick komma på. Slutsats, Air France kan inte organisera sina passagerare på ett ok sätt. Flygplanet var en Airbus A380, håller 800st passagerare, så man kan förstå att det tar tid å få in alla, men det var inte alls organiserat, så planet blev drygt en timme sent. Men det var mer benutrymme än i Boeingen vi flög dit med, så de kändes rätt okej å flyga. Sov inte så mkt dock. När vi landade i Paris/CDG, så fick vi springa genom terminalerna för att hinna med vårat anslutande flyg till Landvetter, 2-3 minuter efter att vi satt oss på planet, så lyfte det. Snacka om tur! Tidspressen gjorde dock att vårat bagage inte kom med till Landvetter, men de löste sig för de budade dom ut med taxi senare på kvällen. Men den fredagen var man helt slut när man kom hem, blev direkt att lägga sig en timma, även om de inte hjälpte så mkt när man bara sovit typ 2-3h på flygplanet från USA. Tror jag först nu börjar räta ut min sömnrytm.

Men det var i alla fall en KANONRESA, kan varmt rekommenderas,
tack så
mycket pappa för att du tog mej dit!

Lite bilder tagna från resan: (Tyvärr inte i kronologisk ordning)

De va alla korten jag orkade med å lägga till!